När jag väl kom fram till Port Blair tog jag en prepaid taxi ned till hamnen för att fixa biljetter omgående, pga en båtolycka med överlastad färja så får bara biljetter till sittplatser säljas, detta innebär att båtarna säljer slut snabbt. Det verkar inte ha hänt något alls på 10 år, terminalen ser likadan ut och biljetthallen likadan, inga datorer, inget biljettsystem, huggsexa om biljetterna. Det går heller inte att muta sig till en plats.

Det blev istället en resa till busstationen nästa dag 0645, fixade biljetter till Rangat-Yeratta istället för färd landvägen istället för sjövägen, tar längre tid, men bra option när man inte har någon option. Detta gör även att hotellägarna ute på öarna går på knäna eftersom de får mindre kunder. Inget har ändrat sig sedan 2004.

Väl på busshållplatsen efter en uppfriskande morgonpromenad kl 0600 från skithotellet jag bodde på (som ironiskt nog hette Dream Palace) så fann jag mig i ett samhälle som går upp och öppnar sina verksamheter kl 0500, detta eftersom solen går ned kl 1700, man maxar dagen här, min vän Tommie Wikstedt hade älskat detta ställe. Ström är dyrt, sol är gratis.

När jag skulle på den statliga bussen så var det en hetsig diskussion inne i bussen, det var en munk som tvingades lasta sin resväska där bak, och detta ville han inte, han var full med, skitfull. Försökte hjälpa honom med den tunga resväskan nedför det sista, höga första steget på bussen, då blev han förbannad på mig och ville absolut inte han någon hjälp. ”Ok – jag ville bara hjälpa dig” sade jag, varpå den onyktre munken började gråta och beklaga sig över hur ociviliserade folk i denna delen av världen var, själv var han ifrån Varanasi. Han bad mig om ursäkt och lät mig förstå att vi som kom från den civiliserade delen av världen skulle hjälpa och förstå varandra.

Under resan drack han mer whiskey och försökte utan framgång bjuda mig med och proklamerade vilken trevlig Mother Teresa jag var som ville hjälpa honom med väskan. Han erbjöd även min bärhjälp till andra passagerare.

Resan gick med poliseskort genom Jarrawahs reservat, en av de få tribalreservat som lever skyddat i världen, tidigare har det varit konfrontationer (läs skjuta pilbåge mot buss) mellan vanligt folk och stamfolk eftersom stamfolket anser (helt korrekt) att vägen ska stängas. Förra gången jag var här så var det ingen poliseskort och då såg jag till infödingarna, men icke nu. Detta är för att stamledaren har beslutat att de ska sluta interagera med folk utifrån, det har bara lett till problem. Tydligen finns det politik bakom att vägen ska vara öppen, dels för att inte dela hela ön i två, dels för att många tjänar bra med pengar på att hålla vägen öppen för trafik. När man åker genom reservatet är det som att titta rakt in i djungelboken, det är helt otroligt vackert, luften är super-ren.

Väl framme i Rangat på busstationen så hittade jag 2 st halvliters Fosters på den lokala baren Kumar & Kumar, klart annorlunda, indiska roadside-bars har dimmad belysning och det är som om de sätter solfilm på fönsterna så ingen ska se in i baren vilka som sitter där. Alkohol verkar vara förknippat med skam. En annan observation jag gjorde var att de beställer in en 12:a söt indisk whiskey, fyller glaset till tippen med kallt vatten och sveper den, man sitter inte kvar utan man går in, tar sig en jävel eller tre och fortsätter dagen. De försökte bjuda mig på en massa läckerheter som torkad fisk, och snacks, men min mage är inte riktigt redo för den bakteriefloran än, tar de riskerna i slutet av resan.

Resan från Rangat till Yeratta där båten går ifrån var fantastisk, hamnade på en lokalbuss som också fungerar som skolbuss, från att ha suttit själv på bussen översvämmades bussen med mellanstadiebarn som var på väg hem från skolan, alla ville prata med mig, ställa raka frågor och sitta brevid, Ljudvolymen var i taket. Helt underbart söta ungar, det är nästan man önskar att man hade några själv.

Framme vid Yeratta så tuffade den lilla transportbåten ut mot Long island, 1h15min från mangroverträskens Yeratta mot Long Island, båten var full med Indier och jag var den enda turisten, faktiskt hela vägen från Port Blair när jag tänker efter. Om det inte vore för att det var djungel på öarna runt omkring kanalerna som båten navigerade genom så skulle man kunna tro att man befanns sig i den Stockholmska skärgården jag fick platsen längst fram i fören på en av pollarna med bästa utsikten. Magiskt.

Väl framme i skymningen vid Long Island var det en ganska lång promenad till Blue Planet, luftfuktigheten här är mycket högre än på fastlandet, så det var jobbigt att ta sig fram på gångvägarna, här finns i princip inga motorfordon, så det karakteristiska indiska tutandet uteblir helt, skönt. Satt hela kvällen med ett holländskt par, en italienare och ägarinnan och diskuterade allt från himmel till jord med en god kopp indiskt chai. Blue Planet är en eco-resort som är alkoholfri, vilket är skönt, för då slipper man alla israeliska drägg och rökapåkulturen. I den här värmen börjar jag inse vilken otroligt dålig kondis jag har och hur överviktig jag blivit (rekord 95kg), svetten bara rinner. Det är luftfuktigt nära 100%. Är här till den 16/12.

PS. Att ta sig tillbaka till Port Blair ska inte vara något problem, det är att ta sig ut på öarna som är problemet. DS

Bilder finns på http://instagram.com/olabandooola

Dagsplan i Korthet:

0530 Mot bussstationen till fots

0645 Buss mot Rangat 145rs + två färjor 2x6rs

1000 Frukost innan Jarrawa reservatets passering.

1330 Anländer Rangat

1330-1430 Ölpaus 110rs/st

1430 Buss mot Yeratta 6rs

1530 Båt till Long Island

1700 Framme och incheckad på Blue Planet.